A melasz a cukornád feldolgozása során keletkezik. Sűrű sötét színű cukorszirup. Egy intenzív ízű csodaszer. A cukornád vagy répa finomításának a mellékterméke. A cukornádat összezúzzák és megfőzik, szirup keletkezik belőle, és ezt a szirupot háromszor is újraforralják, így lesz belőle a nádmelasz. A finomítás ebben az esetben a főzést jelenti. Minden más kémiai folyamatot mellőznek az előállítása során. Adalékanyagot sem használnak. Több típusa ismert a piacon. A világos változat az első főzés nyomán keletkezik. Ezután lesz sötét melasz amit a második főzés során nyernek. A harmadik forralás a legegészségesebb változat. Érdemes kipróbálni!
Alkalmazzák energizálóként, főként vashiány kezelésére. Napi 1-2 evőkanál fogyasztása javasolt belőle. Gazdag magnézium forrás. Menstruációs zavaroknál is segíthet, enyhítheti a tüneteket, várandós kismamák is használhatják. A bőr és a haj is meghálálja a fogyasztását. Teába, italokba is használható természetes édesítőként. A melasz nem okoz vércukorszint ingadozást, de ajánlott mérni, megbizonyosodni róla.
0 Comments